Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2006

Χρήσεις του λαδάνου στην κοσμητολογία : Κουτσιανά Νικόλαου


ΧΡΗΣΕΙΣ TOY ΛΑΔΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ

ΚΟΥΤΣΙΑΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Φαρμακοποιός - Δ/νων Σύμβουλος της APlVITA

H ρητίνη Λάδανο, χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρωματοποιία. Είναι γνωστό ότι τα φυτά του γένους Cistus έχουν χαρακτηριστική ρητινώδη οσμή. Αναφέρεται στην διεθνή βιβλιογραφία η εκμετάλλευση της ρητίνης Labdanum από το είδος Cistus ladaniferus το οποίο υπάρχει στην Ισπανία και ότι σημαντικά συστατικά της είναι το Ambrox και το 6-oxoambrox. H εκμετάλλευση της ρητίνης η οποία παράγεται και από άλλα είδη Cistus, έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή absolutes τα οποία χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία. H δημιουργία διαφορετικής ποιότητας absolutes οφείλεται στην διαφορετική κατεργασία της ρητίνης και την χρησιμοποίηση διαφορετικών κλασμάτων αυτής από τους παραγωγούς αρωμάτων.

Αναφέρεται ότι τα absolutes από το Κρητικό Λάδανο είναι τα καλύτερα με ευχάριστη μυρωδιά. H παραλαβή των absolutes, γίνεται με χημική κατεργασία η οποία περιλαμβάνει την χρησιμοποίηση άπολων οργανικών διαλυτών και στην συνέχεια πολικών οργανικών διαλυτών.

I

Στην προσπάθεια απομόνωσης των συστατικών εκείνων στα οποία πιθανόν οφείλεται το χαρακτηριστικό άρωμα της ρητίνης, Ιάπωνες ερευνητές (Tajima K. et al. 13o International symposium, Konstantinopolis, Turkey, 1995), απομόνωσαν από την ρητίνη Λάδανο του Cistus ladaniferus συστατικά τα οποία ανήκουν στην χημική ομάδα των σεσκιτερπενίων και στα οποία πιθανόν οφείλεται η χαρακτηριστική ευχάριστη οσμή.

Από τη ρητίνη του Κρητικού Cistus creticus απομονώθηκε πρόσφατα (Demetzos C. et al. J.Ess. OiI Res. 1994) και χαρακτηρίσθηκε σαν νέο φυσικό προϊόν, σεσκιτερπένιο το οποίο υπήρχε σε μεγάλη ποσότητα στην ρητίνη. Είναι πιθανόν η ύπαρξη το μορίου αυτού να συμμετέχει στην χαρακτηριστική οσμή του Λαδάνου.

Όσον αφορά την χρησιμοποίηση της ρητίνης Λάδανο στην κοσμητολογία, θα μπορούσε να αναφερθεί η αντιμικροβιακή της δράση, κυρίως κατά του Staphyloccocus aureus, μικροοργανισμός υπεύθυνος για μολύνσεις π.χ στην ακμή. έχει αναφερθεί στην βιβλιογραφία η in vitro μελέτη του αιθερίου ελαίου του Κρητικού Κίστου εναντίον διαφόρων μικροοργανισμών με πολύ καλά αποτελέσματα (Demetzos C. , Katerinopoulos H. et al., J. Εss. Oil Res., 1995).

Παλαιότερες αναφορές ( Gunther VoI III, The Ess. OiIs) αναφέρουν την χρησιμοποίηση του αιθερίου ελαίου της ρητίνης Λάδανο στην παρασκευή σαπώνων και αρωμάτων.


Περίληψη ομιλίας από το διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Με τίτλο «Το κρητικό λάδανο»

της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας

στο Μπαλί Ρεθύμνου ( 13 – 14 Ιουλίου 1996 )

Δεν υπάρχουν σχόλια: