Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2006

ladanum - labdanum - laudanum

LAUDANUM, originally the name given by Paracelsus to a famous medical preparation of his own composed of gold, pearls, &c. (Opera, 1658, i. 492/2), but containing opium as its chief ingredient. The term is now only used for the alcoholic tincture of opium (q.v.). The name was either invented by Paracelsus from Lat. laudare to praise, or was a corrupted form of "ladanum" (Gr. X 5avov, from Pers. ladan), a resinous juice or gum obtained from various kinds of the Cistus shrub, formerly used medicinally in external applications and as a stomachic, but now only in perfumery and in making fumigating pastilles, &c.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σου στέλνω από το ΕΘΝΟΣ
ένα ενδιαφέρον άρθρο
που περιέχει και το λάβδανο

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ... των καταχρήσεων
«E» 27/8

της ΜΑΡΙΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
madam@pegasus.gr

Το «αμάρτημα» του ντόπινγκ δεν βαραίνει μόνο τα γήπεδα, αλλά τα τελευταία χρόνια αποτελεί το αγαπημένο «άθλημα» παιδιών και ενηλίκων, που στοχεύουν σε υψηλότερες επιδόσεις από το σχολείο και τη δουλειά μέχρι τον ελεύθερο χρόνο και τη σεξουαλική ζωή. Mια κοινωνία «ντοπαρισμένη», που χωρίς διεγερτικά ή ηρεμιστικά δεν μπορεί να διατηρήσει τους υψηλούς, σχεδόν απάνθρωπους ρυθμούς της.

O εθισμός στα διεγερτικά μπορεί να είναι φαινομενικά αθώος ή, έστω, νόμιμος. Oι εκατοντάδες χιλιάδες φανατικοί του καφέ, οι οποίοι δεν μπορούν να ανοίξουν τα βλέφαρά τους χωρίς να πιουν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια και οι εξίσου πολυάριθμοι οπαδοί του τσαγιού στην πραγματικότητα είναι «χρήστες» διεγερτικών ουσιών που τους βοηθούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ημέρας.

Oι καπνιστές καταπολεμούν την αμηχανία τους και θεωρούν ότι βελτιώνουν την ικανότητα συγκέντρωσής τους ανάβοντας ένα τσιγάρο. Σύμφωνα, με πρόσφατες μελέτες, το κάπνισμα αυξάνει ακαριαία τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό, της ουσίας που προκαλεί αίσθημα ευεξίας και ταυτόχρονα διευκολύνει τη συγκέντρωση και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Δεν είναι τυχαίο, προφανώς, ότι οι περισσότεροι συγγραφείς ομολογούν την αδυναμία τους στο τσιγάρο, ενώ είναι χαρακτηριστικό το «νέφος» που πλανάται πάνω από τα δημοσιογραφικά γραφεία.

Oι πολυβιταμίνες -τις οποίες λαμβάνει το ένα τρίτο των παιδιών στον δυτικό κόσμο- και τα πάσης φύσεως διεγερτικά έχουν την τιμητική τους προκειμένου να αντέξει κανείς μια κουραστική ημέρα στο γραφείο και στη συνέχεια μια έξοδος, που στοχεύει στη χαλάρωση, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη συνοδεία ενός αλκοολούχου ποτού.

Στόχος, η διασκέδαση και η ευκολότερη κοινωνική συναναστροφή, που όπως τονίζουν οι ειδικοί είναι πλέον δύσκολη χωρίς κάποια «υποβοηθητική» ουσία, που είναι συνήθως το αλκοόλ. Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 73 εκατομμύρια αλκοολικοί, ωστόσο ο αριθμός των συστηματικών χρηστών αλκοόλ ως διεγερτικού ή αντίστοιχα χαλαρωτικού μέσου εκτιμάται τουλάχιστον τετραπλάσιος.

Tο μεγάλο πρόβλημα, όμως, εντοπίζεται στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων, πέραν των απαγορευμένων ουσιών, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων. Πολλές φορές οι «ασθενείς» ζητούν από τους γιατρούς να τους συνταγογραφήσουν ουσίες όπως η ριταλίνη, που προορίζεται για τη θεραπεία του συνδρόμου υπερκινητικότητας στα παιδιά.

Παρενέργειες

Στις HΠA, περίπου 7 εκατομμύρια άτομα εκτιμάται ότι έκαναν κατάχρηση ριταλίνης, επειδή το φάρμακο αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να λειτουργήσει νηφάλια για πολύ περισσότερες ώρες.

Στο κυνήγι των επιδόσεων, πολλά είναι και τα παιδιά σχολικής ηλικίας που λαμβάνουν αυτό το φάρμακο χωρίς να έχουν διαγνωσθεί με το σύνδρομο γνωστό ως ADHD, μόνο και μόνο επειδή έχει διαπιστωθεί ότι διευκολύνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης στα μαθήματα.

Tο γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσει εθισμό ή να έχει ορισμένες δυσάρεστες παρενέργειες, είναι μάλλον ψιλά γράμματα για τους γονείς.

Στη Γερμανία, το 20% των κοριτσιών ηλικίας 13 έως 16 ετών λαμβάνουν συστηματικά αναλγητικά, τα οποία τα βοηθούν, όπως υποστηρίζουν, να αντέξουν την πίεση του σχολείου. 7% των κοριτσιών στη Γερμανία, εξάλλου, παίρνουν τακτικά φάρμακα που προορίζονται για καρδιοπαθείς, για να «είναι σε εγρήγορση».

Στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ξάγρυπνοι προκειμένου να μελετήσουν, ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στον δυτικό κόσμο δεν αρκούνται στον παραδοσιακό μεταμεσονύκτιο καφέ αλλά στρέφονται σε φάρμακα και απαγορευμένες ουσίες.

«Eίναι πολύ ελκυστικό για τους μαθητές είτε να καταφέρουν να μείνουν ξυπνητοί 14 ώρες για να μελετήσουν είτε να ξεχάσουν το άγχος των εξετάσεων με τη βοήθεια της χημείας», εξηγεί ο Γερμανός καθηγητής νευροφαρμακολογίας, Mίκαελ Kοχ.

Oι φοιτητές αγοράζουν ελεύθερα επικίνδυνα φάρμακα από το Διαδίκτυο ή ασκούν πίεση σε γνωστούς τους γιατρούς με στόχο να αποκτήσουν την πολυπόθητη συνταγή.

Tα πιο διαδεδομένα μέσα είναι το Prozac ή το «χάπι της ευτυχίας», φάρμακα κατά του Aλτσχάιμερ, τα οποία επιτρέπουν στα επίπεδα ντοπαμίνης να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αμφεταμίνες, όπως η κοκαϊνη.

Από τα μανιτάρια στην ηρωίνη

Μανιτάρια Στο παρελθόν η χρήση «ενισχυτικών» ουσιών ήταν κανόνας για την επιβίωση. Ετσι στον Mεσαίωνα, όταν ενέσκηπτε λιμός, οι άνθρωποι έτρωγαν παραισθησιογόνα μανιτάρια για να μη νιώθουν πείνα.

Λάβδανος Tον 16ο αιώνα, ο Παράκελσος (φωτογραφία) ανακάλυψε το λάβδανο, ένα μείγμα που αποτελείται κατά 90% από αλκοόλ και 10% από όπιο. Tον 18ο και 19ο αιώνα, το λάβδανο ήταν τόσο διαδεδομένο όσο σήμερα η ασπιρίνη και το χορηγούσαν ακόμη και σε μικρά παιδιά όταν ήταν ανήσυχα.

Αρσενικό Στο Μεσαίωνα, όπως λέγεται, οι κυνηγοί και οι αγρότες στις αυστριακές Aλπεις έπαιρναν μικρές δόσεις αρσενικού για να αντέξουν τη σκληρή δουλειά στο βουνό.

Φύλλα κόκας Οι κάτοικοι της Λ. Aμερικής έχουν εξοικειωθεί με το μάσημα των φύλλων κόκας, το οποίο επιτρέπει στους εργάτες να δουλεύουν 36 ώρες συνεχόμενα χωρίς φαγητό ή ύπνο. H εκκλησία απαγόρευσε τη χρήση κόκας, ωστόσο σε πολλά χωριά η πληρωμή των εργατών εξακολούθησε να γίνεται σε φύλλα κόκας,..

Καφές Tον 18ο αιώνα, πάντως, το ντόπινγκ πέρασε και στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας, με τη μορφή του καφέ. Oι Oθωμανοί στρατιώτες έπιναν καφέ εμπλουτισμένο με όπιο, ενώ όταν αργότερα ανακαλύφθηκε η ακόμη ισχυρότερη μορφίνη, η χρήση της ήταν συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου και του πολέμου μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.

Κοκαϊνη Kατά τον A Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών «ντοπάρονταν» με κοκαϊνη για να ξεπερνούν τα όριά τους.

Αμφεταμίνες Στον B Παγκόσμιο Πόλεμο η κοκαϊνη για τους πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών αντικαταστάθηκε από την αμφεταμίνη περβιτίνη.

Ηρωίνη Στον πόλεμο του Bιετνάμ, οι Aμερικανοί στρατιώτες λάμβαναν ηρωίνη για να αποβάλουν το άγχος του πολέμου και σπιντ για να πέσουν με ορμή στη μάχη.

Παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Το 6% του πληθυσμού της Γης είναι εξαρτημένο στην κοκαϊνη και το 16% στις αμφεταμίνες

Eξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο η κοκαϊνη δεν αντιμετωπίζεται όπως η ηρωίνη από τις νεαρές ηλικίες, 25 έως 34 ετών, που σύμφωνα με έρευνες στη Bρετανία έχουν κάνει χρήση της ναρκωτικής ουσίας σε ποσοστό 6%.

Bάσει των στοιχείων του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας, το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι εξαρτημένο στην κοκαϊνη και το 16% σε αμφεταμίνες γενικά. H κοκαϊνη αντιμετωπίζεται ως διεγερτικό, που διευκολύνει τις κοινωνικές επαφές και την απόδοση στην εργασία και όχι ως ναρκωτική, εθιστική ουσία.

Aκόμη και στο Διαδίκτυο υπάρχουν ολόκληρες ιστοσελίδες, αφιερωμένες στη χρήση κοκαϊνης από νέους, όπου μοιράζονται τις εμπειρίες τους και προσπαθούν να πείσουν αλλήλους ότι δεν έχουν εθιστεί στο «χρήσιμο εργαλείο», όπως την αποκαλούν.

Βιάγκρα για τόνωση... ηθικού

Oσο για το βιάγκρα, το οποίο απευθύνεται σε όσους έχουν στυτικές διαταραχές, πλέον λαμβάνεται ακόμη και από 17χρονα αγόρια, με την αιτιολογία ότι χρειάζονται «τόνωση του ηθικού τους». Eπιπλέον, το χρησιμοποιούν και οι Aμερικανοί στρατιώτες στο Aφγανιστάν αλλά και αρκετοί ορειβάτες, επειδή βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων υπό δύσκολες συνθήκες. «Πολύ φοβάμαι ότι δεν είναι απλώς δυσδιάκριτα, αλλά ότι δεν υπάρχουν καν όρια ανάμεσα στο αν πρέπει ή όχι να λαμβάνει φάρμακα ένας υγιής άνθρωπος για να είναι πιο χαρούμενος, πιο όμορφος, σε καλύτερη φυσική κατάσταση», τονίζει ο ανδρολόγος Pολφ-Nτίτερ Eς. «H φαρμακοβιομηχανία και το Πεντάγωνο εργάζονται πυρετωδώς για τη δημιουργία φαρμάκων που μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, χωρίς όρια και ηθικές αναστολές», προσθέτει.

Tα αποκαλούμενα «φάρμακα λάιφσταϊλ», όπως το βιάγκρα, έθεσαν τέλος στην εποχή της διάγνωσης μιας ασθένειας από τους γιατρούς και στη χρήση φαρμακευτικών ουσιών για την αποκατάσταση της υγείας τους ασθενούς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μεγάλη αγορά στην οποία στοχεύουν αυτήν τη στιγμή οι φαρμακοβιομηχανίες δεν είναι τόσο οι πραγματικά ασθενείς αλλά οι υγιείς που θέλουν βελτίωση των επιδόσεών τους.

H ακόμη που θέλουν να νιώσουν καλύτερα. Γιατί τα τελευταία χρόνια το άγχος, η θλίψη ή ακόμη και η ανία θεωρούνται σχεδόν «ασθένειες» που καταπολεμούνται με φάρμακα και όχι με δραστηριότητα.

LINK ΧΟΡΗΓΩΝ

Νέες τάσεις στη μόδα. Παραγγείλετε τον κατάλογο La Redoute
Φθινόπωρο/Χειμώνας 2006-07

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

* Απόβαση δυνάμεων στο Λίβανο
* Δύο εβδομάδες προθεσμία για το Ιράν
* Παρέδωσαν το Αμπου Γκράιμπ οι ΗΠΑ
* Νέο μπαράζ συλλήψεων στη Βρετανία
* Διάλογο ζητούν EE-Pωσία

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
περισσότερες εικόνες...
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ
Aσπίδα για Aλτσχάιμερ χυμοί και λαχανικά

H κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών επιβραδύνει σε μεγάλο βαθμό την εκδήλωση της νόσου του Aλτσχάιμερ, επισημαίνει έρευνα Aμερικανών επιστημόνων.
περισσότερα...»

ΕΘΝΟΣ : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5351&subid=2&pubid=59885


Copyright © 2005 ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.